Güzelliğin Şifresi Altın Oran

Altın oran; matematik ve sanatta bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en uygun boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal olarak ölçümlenen bir oransal bağıntıdır. Eski Mısırlılar ve Yunanlar tarafından keşfedilmiş, mimaride ve sanatta kullanılmıştır.
mısırda altın oran
mısırda altın oran
İlk kez Mısırlılar ve Yunanlar tarafından mimari yapılarda, heykellerde ve diğer sanatsal alanlarda kullanılmıştır. Temel olarak bölünen bir bütünün yan yana getirilen iki parçasının diğer büyük parçayı oluşturması prensibine dayanır ve altın oranın sayısal değeri 1,618’dir.
Mısırlıların Piramitleri yaparken de altın oran benzeri bir sistemden yararlandıkları gözlemlenmektedir. Keops Piramidi’nin kare şeklindeki tabanının ölçüsü ile üçgen şeklindeki yüzeyine uygun bir yuvarlak çizildiğinde bu yuvarlığın büyüklüğü birbirleri ile eşit olmaktadır. Aynı şekilde Yunanlar da heykel yapımlarının çoğunda bu orandan yararlanmışlardır. Rönesans Döneminde ise bir çok sanatçı tablolarında altın oranı kullanmıştır. Bu şekilde özellikle insan heykel ve çizimlerinde gerçeğe çok daha yakın sonuçlar elde edilmiştir.
İstiridye, salyangoz gibi canlıların kabuklarında, insan vücudundaki uzuvlar ve organlarda, DNA’da, uzayda ve daha bir çok farklı alanda altın orana rastlamak mümkündür. Örneğin; insan elindeki ilk 2 parmak boğumunun toplam uzunluğu 3. boğumun uzunluğuna eşittir ve ya iki ayağın toplam ölçüsü insanda yerden diz bölgesine kadar olan kısmın ölçüsüyle aynıdır. Başın üst kısmından boynun bitimine kadar olan ölçü iki kez alt alta dizildiğinde ortaya çıkan ölçü tam olarak kişinin vücudundaki merkez olan karın kısmına denk gelmektedir. Yüzde dudak bitimleri ile, göz bebekleri aynı çizgide olduğu takdirde altın oranı oluştururken bu çizginin tam ortası burnun ucuna denk gelmektedir. Akciğerde ise asimetrik şekilde gelişen kısa bronşların toplamı uzun bronşa eşittir. Salyangoz kabuğundaki ve uzay boşluğundaki spiral şekli de içten dışa doğru olmak şartıyla bu oranın kıstaslarına uymaktadır.
Altın Oran; Dünyaca ünlü estetik cerrah Steven Marcout, 25 yıl süren büyük araştırmasıyla Altın Orana göre dizayn edilmiş insan bedenleri ve yüzlerinin, istisnasız herkes tarafından orantılı ve güzel bulunduğunu yaptığı tüm dünyadan on binlerce insanın katıldığı büyük deneyle göstermiştir.
altın orana uyan bir ünlü
altın orana uyan bir ünlü
Bir insanın yüzüne baktığımızda bazen ağzını biraz geniş, yüzünü biraz uzun bulmamıza neden olan orantı arayışının kökeninde güzelliğin ve aşkın sırrını içinde saklayan, DNA’mıza kodlanmış bir şifre vardı. 1’in var ettiği 1,618.
Orantılı görünen bir insan yüzünün temel oranları 1,618’den uzaklaştırılırsa yüzün estetiği bozularak orantısız görünecektir.
Aşağıdaki maske, Altın Oran maskesi olarak isimlendirilir. Iphone ya da PC’nizde kullanabileceğiniz onlarca programla Altın Orana göre, yüz hatlarınızın orantılılığını test edebilirsiniz.
altın oran maskesi
altın oran maskesi

Bu maskede tüm kilit noktalar birbiri ile Altın Oran bağıntısında korunmuştur. Yüzü orantısız denebilecek bir insana uyguladığınız zaman hemen maskenin dışına taşacağını görebilirsiniz. Yüzünüzde hangi iki belirgin noktanın birbirine göre bu oranı taşıması gerektiğini internette arama yaparak pek çok sitede ve pek çok bilim adamının kitabında görebilirsiniz.
altın oranlı yüz
altın oranlı yüz

altın orantısız yüzler
altın orantısız yüzler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hakimiyet Teorileri

Haşhaşi Tarikatı Hakkında Bilinmeyenler

İrem Şehri